Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2010 22:29 - Гаф за Прогрес, ама и гаф за космонавтиката.
Автор: hyston Категория: Забавление   
Прочетен: 772 Коментари: 0 Гласове:
0



"По думите на говорителя на Центъра за управление на полетите край Москва Валерий Линдин, "отначало всичко вървеше по план, корабът започна да се приближава към станцията, но после нещо се случи и "Прогрес" мина покрай нея."
    Много интересно обяснение, като се има впредвид, че това е официално изявление от центъра за контрол на полетите. Кой ли тогава може да каже какво точно се е случило?
    Малко история за кораба "Прогрес".    
    Прогрес е руски непилотиран снабдителен кораб. Полетите му са в автоматичен режим, но при скачване с космическа станция позволява качването на космонавти и оттук се класифицира като пилотиран  от производителя си.  Корабът е производен на космическия кораб Союз и се изстрелва от ракета-носител Союз. В момента снабдява Международната космическа станция (МКС), а преди това е използван от руските космически станции. На година Прогрес извършва от 3 до 4 полета до МКС. Корабът остава скачен до пристигането на нов товарен или на транспортния Союз (който, използва същите докове за скачване). Малко преди пристигането им, Прогрес се разкачва и разрушава в атмосферата.
    Пренася гориво и други провизии до всички станции от Салют-6 до сега. Идеята за Прогрес идва от констатацията, че за дългосрочните мисии ще са нужни допълнителни провизии.
    Параметри на Прогрес-М
     Дължина - 7,23 м
    Диаметър на товарния модул -2,2 м
    Максимален диаметър -2,72 м
    Маса при изстрелване -7 130-7 249 кг
    Маса на товара- 2 600 кг
    Суха маса на товара- 1 500 кг
    Обем на товарното отделение- 7,6 м3
    Дължина на слънчевите панели -10,6 м
    Подобно на Союз (и за разлика от повечето американски кораби) Прогрес има автоматична навигационна система, която позволява автоматично скачване със станцията.
    Европейската космическа агенция (ЕКА) има свой собствен непилотиран снабдителен кораб  с името Автономен товарен кораб (ATV).  Първият кораб е изстрелян на 9 март 2008 г. в 04:03 (GMT)  и носи името Жул Верн, кръстен по името на големият френски писател Жул Верн. ATV може да изведе 9 тона товар в космоса или грубо казано три пъти повече от Прогрес.Ще бъде изстрелван по един кораб ATV до МКС на всеки 12-18 месеца с помощта на ракета-носител Ариана 5.
    Новият американски космически кораб Орион ще замести совалката през 2010 г. и подобно на Прогрес ще има два варианта. Едната версия ще има херметизиран модул за екипажа,оборудван със складови отделения за храна или връщане на материали на Земята. В другата версия модулът е заменен от скачващ пръстен върху по-голям обслужващ модул с възможност МКС да се избутва в по-висока орбита.
РКК Енергия предлага замяната на Прогрес с нов кораб с името Паром. С него ще се пренася товарен контейнер с тегло до 15 тона до и от МКС.
    Лично на мен ми прозвуча доста смешно следното: "Полетите му са в автоматичен режим, но при скачване с космическа станция позволява качването на космонавти и оттук се класифицира като пилотиран  от производителя си."
    Най вероятно производителите са решили да не оставят нещата в ръцете на някоя братушка, защото не са знаели на колко водки ще излети. Това разбира се беше на шега, но по тая логика полетът на Лайка е първия пилотиран полет в света нали. Предлагам да пренапишем историята и нека запомним 4 ноември 1957 г. като паметна дата.


Тагове:   прогрес,   гаф,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hyston
Категория: Забавление
Прочетен: 32157
Постинги: 8
Коментари: 5
Гласове: 3
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930