Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2012 09:09 - Хедж фондовете в схватка с Гърция
Автор: hyston Категория: Забавление   
Прочетен: 608 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Някои хедж фондове изглеждат решени да принудят Гърция да плати изцяло притежаваните от тях гръцки облигации, което ще доведе до изостряне на отношенията между гръцките власти и спекулантите на пазара.

Хедж фондовете са предимно непублични дружества, като повечето са управлявани в САЩ и Великобритания и са регистрирани предимно в офшорни зони.

„Оръжието” в ръцете на хедж фондовете е една вратичка в закона, която им дава основания да твърдят, че Гърция вече е обявила прекратяване на плащанията.

Според агенция „Ройтерс”, която цитира добре информирани източници, конкретни облигации, емитирани от Гръцките държавни железници с гаранцията на държавата, съдържат клауза, позволяваща на техните притежатели да твърдят, че Гърция е фалирала, ако се опита да промени условията по тях.

И сега спекулантите на пазара претендират, че щом чрез PSI Атина иска от притежателите на облигации да ги заменят с облигации с много по-ниска стойност, тя на практика обявява прекратяване на плащанията по дълга.

Сега фондовете се опитват да изкупят колкото могат повече от въпросните облигации на железниците, за да задължат Гърция да плати изцяло тяхната стойност, която възлиза на около 400 милиона евро.

Ако страната откаже да го направи, това може да предизвика активирането на подобни клаузи при други облигации на железниците, и страната да се окаже изправена пред „сметка” в размер на 3 милиарда евро, които  кредиторите да поискат незабавно да бъдат изплатени.

Според „Ройтерс”, Гърция вече е предупредила, че няма пари, за да плати на тези, които задържат облигациите, но източници близки до преговорите около PSI сега се тревожат, че може би ще се наложи да бъдат платени някои по-малки облигации изцяло, за да се реши този проблем. Изразяват се страхове, че хедж фондовете ще започнат съответните процедури съвсем скоро.

В същото време въпреки успешния изход на PSI, цените на новите облигации на „сивия” пазар (over the counter market) показват, че продължава да съществува силно безпокойство за бъдещето на Гърция, като мнозина смятат, че ще се наложи още едно преструктуриране на държавния дълг.

Най-малко три чужди банки вече извършват сделки с новите облигации и цените, които предлагат за тях варират от 20% до 25% от номиналната им стойност, факт, който според финансови анализатори отразява убеждението, че гръцкият дълг остава не жизнеспособен.

Междувременно, въз основа търгуването на новите облигации на „сивия” пазар финансови анализатори изчисляват, че загубите за притежателите на облигации в  нетна настояща стойност (NPV) ще достигнат 78%, а не близо 75%, както се договориха гръцките власти с частните кредитори.

Във всеки случай следва да се отбележи, че горните изчисления не вземат предвид т. нар. „клауза БВП”, която ще бъде задействана в случай на по-висок растеж на Гърция от предвидения в програмата за икономическа политика.

Пазарите изглеждат сдържани

Пазарите приеха със смесени чувства резултатите от гръцкия PSI.

От една страна се почувства облекчение поради високия процент доброволно участие, а от друга загриженост заради решението да бъдат задействани клаузите за колективно действие. А като цяло продължава да съществува скептицизъм за бъдещето на Гърция.

Анализатори и кредитори коментираха, че „окастрянето” на дълга не решава дълбоките структурни проблеми на гръцката икономика, нито гарантира успеха на втората програма за икономическа подкрепа. Мнозина от тях предвиждаха нуждата от по-нататъшно преструктуриране на дълга.

На пазарите на акции, докато инвеститорите премислят новите реалности, индексите осигуриха сдържани печалби. Европейският индекс FTSEurofirst 300 се повиши с 0,5%, а индексите на Уол Стрийт показаха умерено повишение, факт който обаче се отдава повече на положителните данни за заетостта в САЩ.

Успешният изход на PSI осигури глътка въздух за италианските и испанските държавни облигации, които първоначално отбелязаха движение нагоре. Мрачните прогнози обаче за растежа в еврозоната и страховете, че Португалия също може да наложи орязване на облигациите, притежавани от частни кредитори, към края на сесията обърнаха положителния климат.

Същевременно, новите гръцки облигации с падеж през 2023, които ще бъдат предоставени на частните кредитори в рамките на програмата за обмяна, на „сивия” пазар достигнаха доходност над 15% – ниво по-високо от съответната доходност на португалските облигации – факт, който разкрива все още съществуващата опасност от прекратяване на плащанията.

„Бананова република”

От своя страна германската Асоциация на дребните инвеститори SdK проучва възможността да подаде иск срещу Гърция, заради решението й да бъдат задействани клаузите за колективно действие.

«Планът на гръцкото правителство да задължи притежателите на гръцки облигации да участват в PSI нарушава основни принципи на правото», посочи председателят на SdK Даниел Бауер, характеризирайки го като „катастрофален знак за всички инвеститори, който ще превърне Европа в „Бананова република”.

Подводните камъни по сделката с преструктурирането на гръцкия дълг тепърва ще започнат да се появяват, според финансовите анализатори.

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hyston
Категория: Забавление
Прочетен: 32100
Постинги: 8
Коментари: 5
Гласове: 3
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031