Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2012 11:16 - Да си припомним истината за Берлински договор
Автор: hyston Категория: История   
Прочетен: 1455 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На тази паметна дата нека си припомним големите губещи и големите печеливши от подписването на Берлински договор:

ГУБЕЩИ:
България-
всички знаем какво.

ПЕЧЕЛЕЩИ:
Австро-Унгария

Големи придобивки с Берлинския договор получава Австро-Унгария. На нея се предоставя правото да окупира в продължение на 30 години Босна и Херцеговина. Да държи свои войски в оставащите под османска власт части на Санджак и да контролира черногорското крайбрежие на Адриатическо море.

Великобритания узаконява своето право да окупира османския остров Кипър.

Русия получава османски територии в района на Кавказ, включително градовете Батуми и Карс. Тя присъединява и румънската дотогава Южна Бесарабия. Договорът потвърждава задължението на Османската империя да въведе на остров Крит изготвеният още през 1860 година Органически устав.

Румъния е компенсирана със Северна Добруджа за сметка на присъединяването на Южна Бесарабия към Русия.

Сърбия получава пълна независимост. Тя разширява територията си, като освен предвидените от Санстефанския договор части от Поморавието получава и градовете Ниш, Пирот и Враня. Новопазарският санджак, който разделя Сърбия от Черна гора, остава във владение на Османската империя, но Австро-Унгария получава правото да разполага свои войски в него.

Нека не забравяме истинската история и помним, че сами ковем съдбата си и не бива да оставяме да сме губещи, а всички други печеливши на наш гръб.
ЧЕСТИТ 3-ТИ МАРТ БЪЛГАРИ И НЕКА ПРЕБЪДЕМ.





Гласувай:
1


Вълнообразно


1. graucho - Поздравления за поста
03.03.2012 11:26
И да разберем, че когато някои от нас са зле, всичко ние губим, а когато някои от нас преуспяват-всички печелим. Да живее България!
цитирай
2. germantiger - ...
03.03.2012 23:03
От bolg: Всъщност още в англо-руското споразумение от 30 май 1878г., сключено преди свикването на Берлинския конгрес, за княжество България се е предвиждало да заема територията между Дунав и Стара планина, Софийският санджак е на юг от Стара планнина и е трябвало да остане в Румелия. Бисмарк е посъветвал Шувалов да се позове на труда на Хохщетер, според който Ихтиманските възвишения и планините южно и югозападно от София имат еднакъв скален състав с този на Балкана и са част от него. Затова Софийския санджак трябвало да се числи към земите между Дунав и Стара планина. Това си звучи направо нелепо, не знам и дали наистина е съществувал този геолог Хохщетер и ако е реална личност, дали изобщо се е занимавал със скалния строеж на българските планини, но все пак, колкото и странно да звуяи, този довод постига целта си пред англичаните (headbang) И
добре, че е станало така.

От мен:

В ноща преди подписването в края на Белринския конгрес Бисмарк нахлува в турската легация нахлузикл пруския си островърх шлем Пикелхаубе и блъска на "турските покои" - заплашва ги, че повече няма да търпи турските капризи и натиска върху русия заради която тя е принудена да прави отстъпки на англичани, французи и турци. На другия ден турците приемат. Ако Бисмарк не беше направил това вероятно България след конгреса би била още по-малка, Разбира се, той не го прави заради България, а защото подкрепя Русия по този въпрос.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hyston
Категория: Забавление
Прочетен: 32099
Постинги: 8
Коментари: 5
Гласове: 3
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031